Powered By Blogger

2012. december 21., péntek

Magról nevelhető egynyári virágok

Ilyen növény például a pillangóvirág (üde színfolt a kertben) , a díszdohány , a Kleopátra tűje , a búzavirág , a sarkantyúka , rézvirág , (legényrózsa) büdöske , borzaskata , egynyári azálea , egynyári szarkaláb , madármályva, kék iringó.
A virágmagokat az előírásnak megfelelően kézzel vetjük . Mivel az egyenetlenül kikelt  apró palánták sűrűn helyezkedhetnek el , ritkításuk szükséges .
Ügyeljünk arra , hogy az elvetett magok ki ne száradjanak , eső híján locsoljuk mindennap .

Magról vetett virágok a kertben.  

Nagy kedvencem a virágos mezőre emlékeztető meleg , száraz helyre magról vethető ,   kevés gondozást igénylő pillangóvirág . Elvarázsol a finom levélzetével és a különböző színű , árnyalatú virágaival . Júniustól szeptemberig virágzik és szemet gyönyörködtető látványt nyújt .  Amennyiben az elvirágzott virágokat folyamatosan eltávolítjuk , hosszabb virágzásra bírható . Virágzás után elszórja magjait , így évről-évre magától kikel .
A pillangó virág szépen és hosszan mutat vágott virágként is.



















                                                          Tipp:




Szívemnek kedves egynyári virága a halványkék, halvány rózsaszín színben pompázó, június-júliusban virágzó búzavirág. Tűri a szárazságot, forró, meleg helyen érzi jól magát.






                                                           Tipp:



A sarkantyúka ehető narancs-sárga árnyaltú és piros virágai, levelei egyaránt mutatósak. Nagyra növekedik támaszték mellett felfut, lejtős talajon lefelé omlik. Vízigényes, a forróságot nem szereti. Júniustól-szeptemberig gyönyörködhetünk élénk színű virágaiban. Cserépben is nagyon mutatós!









                                                            Tipp:



A díszdohány nem csak mutatós virág a kertünkben , hanem  - főleg este felé - nagyon kellemes illatot áraszt magából . Létezik alacsony 30 cm , közepes 45 cm és magas növekedésű 50-100 centiméterre megnövő fajta .
 Illatos virágai különféle színben pompáznak . Lehetnek fehérek , rózsaszínűek , lazacszínűek , lilák , bordók és akár még kétszínűek is . Tapasztalatom szerint hosszan virágoznak .  Idén nekem egészen a fagyokig virágzott .
Könnyen szaporodik mert ha egyszer elvettük a következő évben , miután elszórta magjait ,  újra számíthatunk a megjelenésére .
A napos és félárnyékos helyet kedveli .
Erőteljesen bokros , de akkor mutat igazán - a tőtávolságot betartva , mert igen nagyra nő - ha csoportosan ültetjük . Tápanyag utánpótlást igényel , főleg ha konténerbe (cserépbe) ültetjük . Kedveli a nyirkos talajt .





Tipp:
Az alacsony fajta jól mutat egy edénybe összeültetve. Hosszan, szépen virágzik.

A borzaskata a legtakarosabb egynyári növények egyike . Kék , rózsaszín , fehér és vörös színben létezik . Júniustól augusztusig virágzik . Igénytelen illatos virág . Termése jól mutat a száraz virág csokrokban . Magját elszórva könnyen szaporodik . Kedveli a napfényt , itt fejlődik a legszebben . A borzaskata is azon egynyári virágok közé tartozik , amelyek a magjuk elszórása után újra és újra megjelenik a kertben  .








                                                           Tipp:



A nyári azálea mutatós pasztellszínű virágai a kert kedves színfoltja . Virágai könnyedén lengenek a szélben . Vetőmagként két fajtája lelhető fel . A magasabb növésű fajnak kisebb és élénkebb színű a virága , míg az alacsonyabb faj 20-40 cm magas , virága akár 10 cm átmérőjű lehet . Ágyásban és dézsában egyaránt szépen mutat , bár erre az alacsony növésű fajta alkalmasabb . Végleges helyére vessük , mert az átültetést  tapasztalataim szerint nehezen viseli. A magoncokat ki kell egyelni , csak a legerősebbeket hagyom meg . A megfelelő tőtávolságot meghagyva lesz az azáleánk szép kifejlett növény. Rendszeres öntözést igényel . Bimbói egymás után nyílnak . Napfényes helyen fejlődik a legszebben .








Tipp:




A madármályva magja színkeverékben is kapható , fehér és a rózsaszín elbűvölő árnyalataiban .  Bokrosodó növény . Virágjai selymes fényűek ,  alakjuk tölcséres 6-8 cm átmérőjűek  és szemet gyönyörködtetőek . A különböző színek és árnyalatok összefonódása nem mindennapi látványt nyújt!

Napfényen fejlődik a legszebben .  Június végétől egészen a fagyokig virágzik . Falak , kerítések mellett szépen mutat . Az elvirágzott virágok rendszeres eltávolítása által virágzását meghosszabbíthatjuk .  Azért néhány magot hagyjunk meg, mert a beért magok elhullanak és a következő évben kikelnek, virágoznak. Áprilisban a szabadba vethető állandó helyére.










Tipp:



Kerti holdviola

A holdviola üde színfoltja a tavaszi  kertnek.  Kedvelt kétéves kerti virág, mivel az első évben csak a leveleit fejleszti és a második évben virágzik. A virágzást követően nagyon sok magot termel, amelyet elszórva biztosítja a virág folyamatos jelenlétét a kertben. A holdviola nem igényel különleges bánásmódot. 60-70 cm magasra nő. Mutatós termése alkalmas száraz csokrok kötéséhez.

 A félárnyékos helyet és nyirkos talajt kedveli. Virágai sokszor már áprilisban nyílnak lila vagy fehér változatban. Magról nagyon gyorsan szaporodik, amennyiben megtaláljuk számára a legmegfelelőbb helyet. Nálunk már a szomszéd kertet is meghódította. 







                                                 

                                               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése