Powered By Blogger

2012. november 30., péntek

Természetes hatású, romantikus kert


"A természetes hatású kert az igazi romantika tárháza, hiszen mellőz minden erőltetettséget. A titok abban rejlik, hogy jól összeválogatott, színes növényeket alkalmazva tarka területet alakítunk ki, ahol a növények szabadon növekedhetnek. Nem lényeges, hogy csak honi vadvirágokat keresgéljünk, elég, ha a jól ismert kerti virágok közül válogatunk egy eltervezett szép összhatás fényében.            
Nagyon jó ötlet, ha egy nagyobb méretű félárnyékos területet választunk a természetes kert kialakítására. A leghatásosabb megoldás, ha mind színben, mind magasságban eltérőeket vegyítünk."


A kert természetességét én is próbálom megtartani , valószínűleg ez sikerül is , mert sorra kapom azt  a megjegyzést hogy ez olyan , mint egy botanikus kert . Ezt a természetességet én úgy érem el , hogy hagytam a nemes ibolya elszaporodását  - némi korlátozással - , ami néhány éven belül szinte elárasztotta a kertet . Virágzáskor persze ez gyönyörű látványt nyújt , de miután levirágzott a levele is dekoratív keretet ad a virágágyásnak . Ennek egyéb haszna is van mégpedig az  - ami számomra a fájós derekam miatt nagyon előnyös  - hogy nem engedi a gazt  elburjánzani , így gyakorlatilag alig kell gyomlálni . Az is előnyös, hogy a buja levélzet takarja a talajt és ez így  - én legalábbis ezt gondolom -  természetes  mulcsként működik . Több növénnyel is  hangsúlyozható a kert természetessége . Ilyen például a kevésbé igényes sárga árvacsalán, aminek levélzete ezüstös, gyorsan elterjedő  mutatós kúszónövény ,  továbbá a vadvirág , a páfrány , a télizöld .  A vadvirágokra egy másik bejegyzésemben térek ki .


























Elbájoló látványt nyújt a fehér, rózsaszín kanálajak, harangvirág és a bojtocska összeállítás







A kertben magától megtelepedett mutatós pénzlevelű lizinka kedveli a kert árnyékosabb , nyirkosabb helyeit . Megjelenésével a természetes hatást növeli  . Szépen ível át a kőfalon , az edény falán , ezért például kőedényben is jól mutat .


Az árvacsalán családjába tartozó kerek repkény  is szabadon nő és terjeszkedik a kertben . Apró halvány ibolya színű virágai sokszor már márciusban nyílnak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése